Hem » Skuldfritt liv » Spar pengar genom att köpa linser online

Spar pengar genom att köpa linser online

Det går ofta att spara rejält med pengar genom att köpa kontaktlinser online istället för hos optikern. Det handlar inte bara om att optiker vanligen håller något högre priser, utan också om att en optiker har ett begränsat urval av märken. När man köper linser online kan man jämföra priset för en betydligt större samling linsmärken.

linserAtt köpa billiga linser på nätet är inte det samma som att köpa linser av dålig kvalité. I princip alla de stora linstillverkarna som levererar kontaktlinser till svenska optiker har också kontaktlinser tillgängliga för den som beställer linser på nätet. Man behöver alltså inte nöja sig med sämre kvalité eller tvingas köpa okända märken bara för att man vill beställa sina linser online och få dem levererade hem.

Gå till optikern för att få ett linsrecept – varje år

En sak som man inte bör snåla med som linsanvändare är det årliga optikerbesöket. Det kan kännas onödigt att lägga pengar på en synundersökning när det är så enkelt att bara klicka hem nya linser online, men att börja snåla på den här fronten är inte tillrådligt eftersom det kan leda till syn- och ögonproblem som snabbt kan bli betydligt mer kostsamma än de belopp man sparade in genom att strunta i att gå till optikern.

Synen och ögats form kan förändras från ett år till ett annat, och att din syn har varit stabil under många års tid är inte någon garanti för att den kommer att förbli så. Om man slutar göra synundersökningar och istället bara köper nya linser online år efter år riskerar man att använda linser som inte längre är rätt för ens ögon.

Värt att tänka på är också att en optiker inte bara gör en synundersökning vid ditt besök utan du får också en tämligen genomgående ögonundersökning. Optikern kommer bland annat att kontrollera vilket skick dina näthinnor och hornhinnor är i, och här finns mycket att vinna på att upptäcka skador och andra problem på ett tidigt stadium. Optikern kontrollerar också ditt synfält eftersom ett minskat synfält är ett symptom som kan tyda på till exempel glaukom (grön starr). När glaukom upptäcks på ett tidigt stadium är utsikterna goda att lyckas bromsa sjukdomsförloppet och förebygga allvarliga synskador genom medicinsk behandling.

sparaTvå namn – samma lins

Det är vanligt att optikerkedjor säljer kontaktlinser under sina egna varumärken, trots att kontaktlinserna inte skiljer sig alls från de kontaktlinser som linstillverkaren säljer under sitt eget varumärke.

Linstillverkaren Cooper Visions endagslins Clariti 1 Day heter till exempel iWear Active om du köper den hos en optiker som ingår i kedjan Synoptik. Förpackningarna är olika, men det är samma linser från samma tillverkare. Köper du endagslinsen linsen iWear 1Day från Synoptik kommer den inte från Cooper Vision, utan är linstillverkaren Alcon/Ciba Visions endagslins Focus Dailies. Linser från flera olika tillverkare marknadsförs under Synoptiks varumärke iWear.

Om man är van vid att använda en viss sorts kontaktlins som man brukar köpa hos sin optiker och vill övergå till att beställa dessa kontaktlinser online kan man därför behöva göra en sökning på nätet för att hitta motsvarande kontaktlins ”egentliga” namn, det vill säga det varumärke som linstillverkaren använder.