Hem » Spara pengar: Boende

Jag är säker på att jag inte är den enda som kan spara mycket pengar genom att se över mina boende relaterade kostnader. Det är något man egentligen bör göra varje eller vart annat år. Jag kom i denna artikel anta att du vill bo kvar i din nuvarande lägenhet. Om du är mycket motiverad att spara pengar och bli skuldfri så fort som möjligt kan det dock ofta finnas mycket pengar att tjäna på att byta till en mindre lägenhet eller genom att flytta ut utanför tätorten. Om du funderar att flytta för att spara pengar är det viktigt att du tar alla kostnader såsom ökade resekostnader i beaktande innan du bestämmer dig för huruvida det är en bra ide att flytta. Ibland kan det vara dyrare att flytta än vad det är att bo kvar i en dyrare central lägenhet.

I denna artikel kommer jag fokusera på hur man kan minska sina boende kostnader utan att flytta.

Betala av de dyraste lånen

Det viktigaste för att spara pengar är naturligtvis att sänka de månatliga utgifterna. Om man har flera lån för sitt boende, t.ex ett topplån och ett bottenlån, så kan man fokusera på att betala av det dyraste lånet så snabbt som möjligt. Det är oftast topplånet som är dyrast. Det är vanligt att låna till kontantinsats men det genererar också höga månadskostnader, speciellt då topplånet har högre ränta än bottenlånet (bolånet). Räkna ut hur mycket du kan betala av på ditt topplån och försök att betala av det så snabbt som möjligt, det kan spara dig tusentals kronor varje månad.

El

elDe flesta hushåll kan minska sin elkonsumtion och därigenom minska sin boende kostnad. Det är lätt att tänka att el är relativt billigt och att det inte finns särskilt mycket pengar att spara på att minska sin elkonsumtion om man inte har ett eluppvärmt hem. Detta är sant men ändå fel sätt att tänka. Man kanske inte spara några stora summor men många bäckar små leder snabbt till stora besparingar. Det viktiga är inte alltid hur mycket man sparar i kronor utan hur många procent man kan sänka sina kostnader med. Om man kan sänka alla sina kostnader med 10% så innebär det stora besparingar varje månad även om man varje enskild besparing är liten.

Det finns mycket man kan göra för att minska sin elkonsumtion utan att det påverkar ens liv. Det första man bör göra är att börja släcka lampor när man lämnar ett rum och byta ut alla lampor mot energismarta LED lampor. Man bör också börja stänga av all elektronikutrustning helt istället för att låta dem stå på standby. Det är en bra ide att börja stänga av sin dator när man inte använder den istället för att låta den stå på. Andra saker som ofta står på och drar ström i onödan när man inte använder dem inkluderar din wifi router och skrivare.

Om du har gammal elektronik eller vitvaror så kan man ofta spara mycket el genom att byta ut dem mot nya energisnåla modeller. Det är en kostnad som ofta kan vara mer än värd att kosta på sig.

Internet

internetInternet är en nödvändighet i dagens samhälle. Att man behöver internet innebär dock inte att det inte finns pengar att spara. Många har en internetuppkoppling som är snabbare än de egentligen behöver. Om du huvudsakligen använder internet för att surfa och skicka email så klarar du dig troligen bra med den lägsta hastighet som din internetleverantör erbjuder. Om du använder Internet för att använda Netflix eller andra tjänster som streamar video så behöver du högre hastighet. Även i detta fall finns det ofta pengar att spara. Se vilket pris du kan få från en annan leverantör. Det kan också vara en bra ide att ringa din nuvarande leverantör och säga att du funderar på att byta för att få ett minskat pris. I många fall kan de erbjuda dig ett lägre pris än det du redan betalar. För att minimera dina internetkostnader bör du byta leverantör eller omförhandla så snart din bindningstid är över.

Försäkring

Det finns mycket pengar att tjäna på att välja rätt försäkring från rätt försäkringsbolag.

Det första man bör göra är att se över vilka behov man har. Det är en mycket dålig ide att inte ha en försäkring eller att vara underförsäkrad. Det är inte heller  bra att vara överförsäkrad. Då betalar du  för saker som du aldrig kan få. Det är ingen ide att ha en försäkring som täcket förluster upp till 500 000 om man bara äger saker som är värda 200 000. Detta då man i detta fall aldrig kan nyttja hela försäkringen. Man kan alltid höja sin täckning senare om man köper nya saker.

Man bör också tänka på vad man behöver täckning för. Stöld, brand och ansvarsförsäkring är alltid en bra ide. Men om du bara tänker stanna hemma behöver du t.ex. inte täckning för semestrar.

När du vet exakt vad du behöver är det en bra ide att ringa till olika försäkringsbolag för att se vilka bolag som kan erbjuda dig det bästa priset. Det finns även en rad olika webbsidor som kan hjälpa dig att hitta den billigaste försäkringen.

Man kan ofta spara extra pengar genom att samla alla sin försäkringar hos samma bolag.

Telefon

telefonDe flesta av oss använder numera huvudsakligen våra mobiler. Behöver du verkligen en hemtelefon. Du kan spara mycket pengar genom att avsluta ditt telefon abonnemang.

Det finns även pengar att spara genom att se över sitt mobilabonnemang och se om man kan byta abonnemang. Använder du hela din datamängd. Om inte kanske du kan byta till ett abonnemang med mindre data.

TV

Ditt Tv abonnemang är en mycket större utgift än du tror. Om du kan klara dig utan kabel-tv kan du ofta spara mellan 4 000 och 6 000 per år beroende på hur många kanaler du har. Är ditt tv abonnemang verkligen värt så mycket pengar?

Det finns numera massvis med legala metoder för att se en stor mängd media på internet. Det finns ännu fler illegala metoder.

Fundera på om du behöver TV och vilka kanaler du behöver. Se sedan om du kan spara pengar genom att ändra ditt abonnemang. Jag rekommenderar även att du överväga byta ut ditt Tv-abonnemang mot Netflix, Amazon Prime eller HBO Go.