Hem » Omförhandla och lägga om sina lån

Om man har höga skulder med hög ränta, såsom t.ex. kreditkortsskulder, så kan det vara en bra ide att ta ett annat lån för att minska hur mycket man måste betala i ränta. Om man har andra typer av  lån kan det fortfarande vara värt att kontakta banken och försöka förhandla ner räntan. Det är alltid enklare att förhandla en förmånlig ränta innan man tar ett lån än det är att förhandla om ett existerande lån. Det kan dock ibland vara möjligt om man hotar med att flytta lånet till ett annan bank om man inte får förbättrade villkor. För att göra detta bör man dock ha pratat med andra banker först och veta att man faktiskt kan få bättre ränta om man flyttar sitt lån. Det är sällan en bra ide att försöka förhandla utan att veta vad andra banker egentligen erbjuder.

Vilka skulder bör man lägga omtusen kronor

Det finns mycket pengar att tjäna på att lägga om vissa lån. Andra lån är bäst att behålla som de är.

  • Lån med låg ränta. Det finns ingen anledning att lägga om lån som redan har en låg ränta. Ett undantag från detta är om du blir erbjuden ett lån med ännu lägre ränta. Privatlån med låg ränta är ett bra exempel på dessa lån.
  • Små lån. Det är sällan värt att lägga upp mycket små lån. Det är ofta bättre att försöka göra lite uppoffringar och istället betala av dem snabbt. Om man har många små lån kan det vara svårt att betala av dem snabbt och i detta fall kan det vara värt att lägga om alla små lån till ett större. Försäkra dig om att avgiften för att betala av eventuella små lån i förväg inte är högre än den summa som du tjänar på att lägga om lånen.
  • Lån med hög ränta såsom kreditkortslån. Det är med dessa lån som det verkligen löner sig att lägga om lånet. Räkna ut hur mycket pengar du behöver för att lösa alla dina skulder som har hög ränta. Ansök sedan om ett personligt lån som gör det möjligt att flytta alla skulder till ett nytt lån.
  • En annan situation när det är värt att ta ett personligt lån för att betala skulder är när man har försenade räkningar. Dröjsmålsräntor, påminnelseavgifter etc. kan snabbt kosta mycket pengar. Det är därför alltid en bra ide att ta ett lån för att betala av alla skulder av denna typ.

Hitta ett billigt lån

Om du planerar att ta ett nytt lån för att betala av andra lån bör du göra allt du kan för att minimera den ränta och andra kostnader du måste betala. Det finns flera sätt att göra detta. Ett är att ringa banken och prata med dem. Förklara att lånet skall användas för att betala av dina andra skulder och se vilken ränta de kan erbjuda dig.

Det finns  ett stort antal olika banker och låneinstitut som erbjuder personliga lån. Detta gör det mycket tidskrävande att själv ringa alla dessa företag. Ett bättre och mer effektivt sätt att hitta ett billigt lån är att använda en av de många webbsidor som låter dig jämföra räntan mellan olika lånebolag. Min personliga rekommendation som har fungerat bra för mig är att du använder en webbsida för att skapa en kortare lista med olika bolag som verkar lämpliga och att du sedan ringer upp de bolagen och pratar med dem direkt.