Hem » Kreditkort

Jag har lärt mig väldigt mycket under den tid som jag har försökt betala av mina skulder. Jag har försökt läsa alla spartips som jag har hittat. Jag har läst om hur man kan minska sina kostnader, hur man ändrar sitt beteende, hur man kan sänka sin ränta och alla andra tips jag har kunnat hitta om hur man kan förbättra sin ekonomi.

Kan nu klippa mina kort om jag vill eftersom skulden är betald.
Kan nu klippa mina kort om jag vill eftersom skulden är betald.

Jag har läst tips på Engelska, Svenska och Spanska. Informationen som är skriven på svenska är generellt mer anpassad till den svenska marknaden men man kan hitta nya spännande idéer genom att läsa texter på andra språk.

Kreditmarknaden fungerar olika i olika länder och är reglerade på olika sätt men många grundtankar och tips är universella och kan användas oavsett var man bor. Detta är extra sant när man läser olika tips för hur man kan sänka sina månatliga kostnader.

En av de saker jag lärde mig under mina studier var hur felaktigt jag har använt min kreditkort och hur mycket pengar jag har förlorat över åren p.g.a. min bristande kunskap. Nedan kommer jag dela med mig några av de viktigaste läxorna som jag har lärt mig.

  • Gör ett aktivt val när du väljer kreditkort. Internationellt så är konkurrensen mellan olika kreditkort mycket större än vad den är i Sverige. Här i Sverige väljer många av oss bara att få VISA eller MasterCard på vårt bankomatkort från banken. Man tänker inte på att det ofta finns många andra företag som erbjuder bättre villkor än vad banken gör. Att det finns många alternativ som är både billigare och erbjuder bättre villkor. Använd en sida såsom Sverigekredit.se/kreditkort för att jämföra olika kreditkort och se vilket som är det billigast och bästa kortet för dig. Kom ihåg att du inte behöver använda det kreditkort som din bank erbjuder dig.
  • Använd rätt kreditkort vid rätt tidpunkt. Om du har flera kreditkort (vilket ofta kan vara en bra ide) så är det mycket viktigt att du vet vilka villkor som gäller för vilket kort och använder rätt kort vid rätt tidpunkt. Du kan spara mycket genom att använda det kort som har den lägsta avgiften på varje enskild transaktion.
  • Ha ett speciellt kreditkort som du använder när du är utomlands. Det är vanligt att många kreditkort har en avgift när du tar ut kontanter utomlands (och ibland vid köp). Du bör dock kunna hitta ett kort som inte tar ut en sådan avgift. Om du reser regelbundet kan ett kort utan utlandsavgifter snabbt bli lönsamt eftersom det inte tar många transaktionen för att spara in årsavgiften. Om du har tur kan du hitta ett kort utan årsavgift eller utlandsavgifter.
  • Ha alltid tillgång till ett VISA kort om du skall resa utomlands. MasterCard kan ofta erbjuda bättre villkor men det är mycket vanligt att MasterCard inte fungerar särskilt bra när du befinner dig utomlands. Detta är särskilt sant i Afrika och Syd Amerika. Problemet förekommer dock i hela världen. På pappret så ser MasterCards teckning ut att vara lik den som VISA erbjuder men sanningen är att man ofta råkar ut för kommunikationsproblem i u-länder som gör att MastrerCard inte funkar även om bankomaterna accepterar kortet. Detta är sällan ett problem med VISA.
  • Betala av hela beloppet inom den räntefria perioden om du kan. Det kan vara frestande att skjuta en kostnad på framtiden men det är bättre att ta tjuren vid hornen och betala av hela beloppet på en gång. Du tjänar mycket pengar genom att göra det. Det är en vana som ger ett bättre liv..
  • Betala alltid mer än minimum beloppet. Varje krona extra hjälper till att minska dina skulder och gör dig skuldfri tidigare.