Hem » Spara Pengar: Livsmedel

Det finns massvis med pengar att spara på livsmedel om man är villig att lägga lite energi på att äta billigt. Billig mat kan ofta vara mycket bra och billigt. Det finns en populär myt i vårt samhälle om att det dyrt att äta nyttigt. Detta är inte sant. Nyttig mat är ofta bland den absolut billigaste. Detta förutsätter dock att man är villig att laga maten själv. Nyttiga råvaror är billiga, nyttig färdiglagad mat är ofta dyr.

kycklingAtt äta nyttigt kan vara extra billigt om man är villig att köpa mycket mat när det är rea och frysa den tills man behöver den. Exempel på mat som är nyttiga och som ofta är billig inkluderar kyckling, ägg och en lång rad fiskarter inklusive lax, tilapia, kolja och pangasius mal. Köttfärs är också ofta relativt billig och kan vara nyttig om man tillagar den rätt även om den innehåller mer fet än kyckling eller fisk

Att hitta billiga grönsaker och rotfrukter är nästan alltid lätt. Pasta är också oftast billigt.

Matkassar

Det har blivit mer och mer populärt och framför allt billigare att handla mat online. En matkasse levereras oftast direkt till din dörr och du får färdiga recept att följa som innehåller kvalitativa och nyttiga råvaror. Idag finns det en uppsjö med aktörer som erbjuder matkassar som levereras direkt till din dörr, därför pressas också priserna hos de olika aktörerna, mer än någonsin. Det kan vid en första anblick verka dyrt med färdiga matkassar, men det finns flera aspekter som gör att du kan spara pengar, tid och energi.

  • Du sparar tid eftersom du slipper planera och åka till affären för att handla
  • Du gör inte onödiga och onyttiga köp i butiken
  • Du får hälsosam och lättlagad mat som är svår att misslyckas med
  • Du sparar tid, energi och pengar eftersom du slipper köra, planera och handla
  • Lägg mer av din tid och energi på arbete, familj och fritid

Storhandla

Lokala butiker är ofta relativt dyra och det tar även värdefull tid att fara ditt att handla. När man är där riskerar man  att bli frestade att köpa och äta saker man inte behöver. Det bästa alternativet är därför att storhandla en eller två gånger i månaden. Det enda som man inte kan köpa för en hel månad i taget är en del frukt och andra färskvaror. Man bör försöka begränsa inköpen av färskvaror till en gång i veckan.

Om man storhandlar en eller två gånger i månaden kan man ta sig tid att åka ut till en stormarknad som erbjuder lägre priser. På detta sätt kan man sänka sina matkostnader.

Lunch

lunchMan kan spara mycket pengar genom att laga mat och ta med sig sina egna matlådor. Detta är även ett utmärkt sätt att äta mer nyttigt. Att laga sina egna matlådor kan verka jobbigt men det kan vara mycket mindre jobb än man tror om man lagar mycket mat och sedan fryser den så att man har många luncher färdiga på en gång. Man kan spendera en söndag i månaden för att lagga alla luncher för en hel månad.

Man kan ofta spara mellan 1000 och 2000 kronor i månaden på att laga och ta med sina egna luncher. I vissa fall kan man t.o.m. spara ännu mer.

Fika

Afikatt gå ut och fika kan vara mycket trevligt. Tyvärr kan det också vara tämligen dyrt. Man bör därför överväga om man kan göra något annat när man umgås med sina vänner. Man bör även överväga att beställa mindre när man går på kafé. Om man struntar i mackan, bullen eller muffinsen så kan man spara mycket pengar.

Om man bor centralt kan man bjuda hem sina vänner att fika hemma. Detta är billigare och ofta mer intimt än att fika på ett fik.

Äta ute

Att åta ute är dyrt och vanligtvis en onödig utgift. Försök att spara det för speciella tillfällen. Ofta är det både godare och trevligare att bjuda hem vänner istället för att gå ut. Ofta vill ens vänner också dra ner på sina kostnader och man kan därför börja träffas i varandras hem.

Matklubb

Ett bra sätt att spara pengar och samtidigt ha trevligt är att skapa en matklubb med några vänner (eller främlingar). I en matklubb lagar alla mat en dag i veckan och de andra kommer och äter. På detta sätt blir varje middag billigare eftersom det nästan alltid är billigare att göra större satser av maträtter. Många rätter blir även godare om man lagar mer på samma gång. En fördel med detta är även att man bara behöver laga mat en dag i veckan. De övriga dagarna får man pröva god mat som andra har lagat. Mat som man kanske inte skulle välja att laga själv. En matklubb erbjuder därför ofta nya trevliga kulinariska upplevelser. Man får även nöjet av att äta i sällskap med sina vänner varje dag. Detta eliminerar behovet för dig och dina vänner att gå ut och äta.