Hem » Skuldfritt liv » Skaffa en plånbok för dina bitcoins

Skaffa en plånbok för dina bitcoins

bitcoin walletEn bitcoin-plånbok är en förvaringsplats för den information som gör att dina bitcoins går att använda. När du vill ta emot bitcoins, till exempel för att du har valt att investera i bitcoins eller för att någon ger dig betalt i bitcoins, används data i plånboken för att generera en adress som är nödvändig för att transaktionen ska kunna genomföras. Det samma gäller när du vill föra ut bitcoins från din plånbok, till exempel för att du ska betala någon, har sålt bitcoins direkt till någon eller vill sätta in bitcoins på en handelsplats online. I din plånbok ligger en slags digital nyckel och denna behövs för att genomföra inkommande och utgående transaktioner. Det är med hjälp av denna nyckel som du bevisar att du har rätt att ta emot och skicka iväg bitcoins.

Olika sorters plånböcker för Bitcoins

Att välja bitcoin-plånbok med omsorg är därför att rekommendera. Här är några olika alternativ, som alla kommer med sina egna fördelar och nackdelar.

Ladda hem en digital plånbok till din dator eller mobiltelefon

Du laddar hem ett datorprogram (plånboken) och installerar den i din dator eller mobiltelefon. Fördelen är att du har stor kontroll över plånboken. En av nackdelarna är att du kan bli av med din plånbok, och därmed dina bitcoins, om någon händer med enheten, till exempel stöld, brand eller datorkrasch. Du blir också bunden till att använda just den här enheten för alla transaktioner, vilket kan vara både en nackdel och en fördel beroende på hur man ser på saken.

Lägg din plånbok hos någon annan

Det finns företag som låter dig förvara din plånbok på deras server. En av fördelarna är att du kan logga in och använda din plånbok, och därmed också dina bitcoins, från vilken dator eller mobiltelefon som helst så länge den är uppkopplad mot internet. Om din egna dator kraschar eller du får din mobiltelefon stulen drabbar det inte plånboken som ligger på en företagsserver i någon annan del av världen. Nackdelen är förstås att du blir beroende av detta företag. Är de ärliga och seriösa? Har de själva ett tillräckligt bra skydd mot serverkrascher och liknande? Hur ser det ut juridiskt och politiskt i landet där de har servern placerad?

Extern bärbar plånbok

Vissa användare av bitcoins föredrar en extern plånbok som de enkelt kan bära med sig. Man kan till exempel spara ned datan på ett USB-minne eller till och med använda sig av pappersutskrifter för att lagra informationen.

Exempel på företag som säljer fysiska plånböcker för bitcoins är Trezor, KeepKey och Ledger Nano.