Hem » Skuldfritt liv » Privatlån

Privatlån

Ett privatlån är ett blancolån där låntagaren är en privatperson. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Långivaren får alltså inte någon pant för lånet. På så vis skiljer sig blancolånet från till exempel pantbankens lån och att låna med en fastighet, bil eller båt som säkerhet.

privatlån

En fördel med privatlån är att långivaren (t ex banken) inte brukar bry sig nämnvärt om vad du tänker göra med pengarna – de vill bara försäkra sig om att du är kapabel och villig att amortera och betala ränta i enlighet med låneavtalet. När man till exempel tar ett billån och sätter bilen som säkerhet kan långivaren ha många krav på hur pass värdefull bilen måste vara, att man måste köpa den från en licensierad bilhandlare, att den måste hållas försäkrad på ett visst sätt, och så vidare. Med ett privatlån slipper man den typen av inskränkningar.

En annan fördel är att du kan låna 100% av köpesumman (om din ekonomi tillåter). När man till exempel lånar pengar för att köpa en bostad med bostaden som säkerhet för lånet finns regler som gör att man inte får låna 100% av köpesumman, utan måste skaffa fram mellanskillnaden på annat vis. För billån och båtlån brukar långivarna tillämpa liknande rutiner, inte för att de måste på grund av lag utan för att de vill se till att det finns viss marginal mellan lånebeloppet och pantens värde. Att få låna max 80% av köpesumman är vanligt. Men ett privatlån uppstår inte det problemet, eftersom långivaren bara tar hänsyn till din uppskattade återbetalningsförmåga. Har du en bra och välskött ekonomi och vill låna 150 000 kronor för att köpa något som kostar 150 000 kronor är det inte något problem.

Är det dyrt med privatlån?

Villkoren varierar rejält mellan olika privatlån, så det gäller att granska olika erbjudanden innan man tackar ja till något. Din ekonomiska situation kommer att spela roll för hur pass bra villkor du erbjuds, men rutinerna varierar också mellan olika långivare så om tio olika långivare får exakt samma information om dig och din ekonomi kan det hända att du får tio erbjudanden som alla skiljer sig något från varandra vad gäller ränta, avgifter, med mera.

Om ett privatlån blir dyrare än ett lån med säkerhet (t ex billån och båtlån) beror på omständigheterna. Därför är det viktigt att man som konsument gör sig omaket att granska alternativen i sömmarna istället för att tacka ja till första erbjudandet. Många företag som säljer bilar och båtar har ett samarbete med någon viss långivare och vill gärna förmedla ett lån, men det är inte alls säkert att just detta lån är det mest förmånliga du kan få.

Vad man däremot kan säga med tämligen hög säkerhet är att när man köper en fastighet och sätter fastigheten som säkerhet för ett bottenlån kan man få en betydligt lägre räntenivå än vad som är normen för privatlån, så jämfört med fastighetshypoteket är privatlånet dyrt. Privatlånen tenderar också att vara mycket mindre och ha kortare återbetalningsplaner.