Hem » Skuldfritt liv » En intressant sidoeffekt

En intressant sidoeffekt

Efter att ha levt billigare i ett par månader har jag upptäckt en intressant och positiv bieffekt. Jag äter betydligt bättre än vad jag har gjort tidigare. Man får ofta höra att det är svårt och dyrt att äta nyttigt. Detta är dock verkligen inte sant. Om man försöker sänka sina matkostnader kommer man nästan automatiskt att äta nyttigare. Detta beror delvis på att man kommer minska mängden snacks i sin kost men också på att nyttiga råvaror är väldigt billiga. Åtminstone om man nöjer sig med grundläggande matvaror.

Det är sant att det kan vara dyrt att äta nyttigt om man vill haka på de senaste trenderna och göra maten så nyttig som möjligt. Om man däremot lever som de flesta svenskar så är det mycket lätt att spara pengar att äta nyttigare.

nyttigtExempel på nyttig mat som är mycket billig inkluderar t.ex. rotfrukter, äpplen, pasta och kyckling. Vid de flesta tider på året finns det även frukt och grönsaker som är mycket billiga. Det är nästan alltid billigare att undvika halvfabrikat. Att undvika halvfabrikat nästan garanterar att man äter nyttigare. Ett mycket bra sätt att äta billigt är att köpa billiga råvaror och sedan lyxa till det lite med exotiska, goda och dyra kryddor. Man använder som regel så lite av dem så maten blir ändå väldigt billig i slutändan. Genom att använda goda och exotiska kryddor känns maten dock aldrig tråkigt utan den känns mer exklusiv än den mat man ätit tidigare.

Om man börjar göra sina egna lunchlådor så kommer maten man lagar ofta vara nyttigare än den mat man kan äta ute på restaurang. Detta är extra sant om man gör vad man kan föra att göra billiga luncher.

I mitt fall känner jag att jag numera äter godare, exklusivare och nyttigare än jag gjorde tidigare. Detta trots att jag spenderar betydligt mindre pengar på mat än tidigare. Jag är helt klart i bättre form än jag var innan jag började detta projekt och har gått ner ett par kilo utan att egentligen försöka.