Hem » Skuldfritt liv » Det är skillnad på lån och lån

Det är skillnad på lån och lån

Mitt långa arbete med att förbättra min ekonomi har inte gått obemärkt förbi bland mina vänner. Från att aldrig ha råd till något och göra spontana dumköp till att helt plötsligt ha ett sparande och betydligt mer pengar att röra mig med. En god vän till mig bad mig om hjälp för hans månad gick helt enkelt inte runt och han tyckte att det bara blev sämre, framför allt för att hans lån blev både fler och dyrare hela tiden.

Jag måste erkänna att jag kände mig stolt och lite smått viktig när min gode vän bad mig om hjälp och självklart så ställde jag upp för att titta på hans ekonomi. Mycket riktigt så var det stora problemet alla lånen. Visst, han gjorde precis som mig, dumma spontanköp och hundratals små korttransaktioner för godis, nöjen och annat smått meningslöst. ”Många bäckar små blir till en stor å” som jag sa till honom.

Extremt dyra lån

Lånen var extremt dyra när jag räknade på det, till och med dyrare än de lån jag hade. Problemet var att lånen inte var så dyra rent initialt, men efter att ha förlängt dem x-antal gånger så blev de dyrare. Dessutom hade min gode vän tagit nya lån för att betala de gamla, utan att egentligen räkna på om det skulle bli billigare för honom.

Totalt fanns det 6 st smslån på ca 50.000 kr och de kostade honom ca 6000 kr i månaden! Eftersom kreditvärdigheten inte var tillräckligt bra så kunde han inte få ett privatlån godkänt, för genom ett samlingslån så hade vi kunnat sänka månadskostnaden med många tusen kronor.

Det tåls att jämföras

merpengaroverLånen var tvungna att betalas och det fanns inte tillräckligt med pengar på hans konto för att lösa situationen. Eftersom vi inte fick ansökningar godkända hos de större bankerna så var vi därför tvungna att börja jobba oss ur läget sakta men säkert. Till min förvåning så lyckades vi förändra min väns ekonomi en hel del genom att bara byta till ett annat smslån.

Vi började med att försöka hitta ett billigare smslån på en jämförelseportal. Efter mycket letande och räknande så lyckades vi baka in hela skulden i två nya smslån som tillsammans blev att kosta 1971 kr / månad. Ja du läste rätt, vi sänkte månadskostnaden för alla lån från ca 6000 kr till 1971 kr!

  • Lån 1: 25.000 kr – 796 kr / månad i 5 år
  • Lån 2: 25.000 kr – 1175 kr / månad i 2 år

Slutsats och långsiktighet

Flera små lån leder till en hög månadskostnad då det är många lån som ska betalas samtidigt. Att sänka antalet lån kan sänka månadskostnaden rejält, även om inte räntan är mycket lägre, speciellt om man kan få ett lån med längre betalningstid än tidigare.

Enda nackdelen med att göra så här är att lånen ofta blir dyrare i slutändan samt att det tar tid att bli helt skuldfri. Men det är en bra lösning om man möjligt kan få ekonomin att gå ihop, för att slippa inkasso och betalningsanmärkningar. Sedan får man tid och utrymme för att sakta men säkert strukturera om sin ekonomi och komma på sundare fötter.

Om man gör ett gott arbete med ekonomin så kan man också betala av mer än vad man behöver vissa månader, för att bli skuldfri snabbare.