Hem » Skuldfritt liv » Utgångspunkt

Utgångspunkt

Målet med denna sida är som tidigare nämnt att dokumentera min resa mot ett skuldfritt liv och att förhoppningsvis hjälpa till att inspirera andra att ändra sina vanor på ett liknande sätt som jag hoppas göra. Genom att skapa en blogg hoppas jag även hjälpa mig att hålla mig motiverad. Genom att dela mitt äventyr med andra hoppas jag förbli mer hängiven mitt mål. Om jag ger upp är det inte bara jag som vet om det utan också alla som läser min blogg. Jag bloggar förvisso anonymt men jag tror ändå att blogga kan hjälpa till att motivera mig eftersom jag fortfarande kommer känna ett ökat ansvar. Inte minst eftersom vänner och familj kommer veta att detta är min blogg.

dromMitt mål är att vara skuldfri inom två år och ha sparat ihop till kontantinsatsen till ett hus inom fyra. Jag räknar med att behöva mellan 200 000 och 300 000 som kontantinsats. Detta kan dock ändras beroende på hur fastighetsmarknaden utvecklas. Dessa mål känns just nu mycket överväldigande men jag hoppas att det skall vara möjligt att lyckas.

Jag har i dagsläget följande skulder: (avrundade till närmsta tusental)

  • 196 000 studieskuld
  • 127 000 Billån
  • 27 000 personlån
  • 16 000 kreditkortsskuld
  • 8 000 datorlån (avbetalning)
  • 6 000 TV

Totala skulder: 380 000

Mitt mål kommer vara att betala av de mindre skulderna först. Detta delvis för att snabbt se resultat men de små skulderna är också de som har högst ränta. Det är med andra ord även ekonomiskt sunt att betala av dessa först. Billånet och personlånet har liknande ränta så jag kommer försöka betala av personlånet som är mindre först. Studielånet är det absolut billigaste lånet och jag kommer inte att bry mig om detta innan jag har betalt av alla andra skulder.

Det är möjligt att det skulle vara sundare att bara fortsätta betala av studielånet i normal takt men jag vill bli skuldfri.

Mina månatliga lön ligger vanligen kring 24 000 i månaden efter skatt och jag spenderar vanligen varenda krona. Min hyra är 6995 i månaden. Jag kommer behöva minska mina utgifter och hitta sätt att tjäna extra pengar för att kunna nå mina mål.