Hem » Skuldfritt liv » Att tänka på innan man tar ett litet lån

Att tänka på innan man tar ett litet lån

Många lägger mycket mer energi på att hitta rätt lån om de skall låna mycket pengar än vad de gör om de bara skall låna lite pengar. Det är lätt att tänka att det inte finns så mycket pengar att spara på att leta reda på rätt lån om man bara vill låna lite pengar. Detta är ett stort misstag. Man kan spara mycket pengar genom att välja rätt lån även om man bara vill låna lite pengar. De potentiella procentuella besparingar som man kan göra genom att välja rätt litet lån är mycket större än när man väljer stora lån. Räntor, aviavgifter och uppläggningsavgifter påverkar priset på olika lån kraftigt.

Låt oss ponera att du behöver låna 4000 kr. Om du vill låna en så liten summa så har du ett stort antal olika typer av lån som du kan använda dig av. De olika typerna har olika fördelar och nackdelar. Vissa är bättre val i vissa situationer medan andra typer av lån är bättre i andra situationer. Ett exempel på en faktor som påverkar vilket lån som är det bästa alternativet för dig är hur länge du behöver låna pengarna. Kan du betala tillbaka pengarna relativt snart eller måste du låna pengarna över en längre tid.

Om du vill låna 4000 kr kan den totala prisskillnaden mellan det bästa och det sämsta lånet ofta vara uppemot 1000 kr eller tom mer.

Här nedan kommer jag att titta lite närmare på de olika för och nackdelarna som en rad olika typer av lån erbjuder.

SMS Lån

SMS-lån har bara en fördel. Att man kan få tillgång till pengarna snabbt. De skall inte användas när man kan använda ett annat alternativ istället. SMS-lån är aldrig det billigaste eller bästa valet. Men det kan ibland vara det enda valet. SMS lån marknadsförs ibland som räntefria lån så länge man betalar tillbaka dem inom 30 dagar. Detta är dock en sanning med modifikation. De har ofta en dyr uppläggningsavgift som gör dem till dyra alternativ även om de är räntefria. Välj en annan typ av lån om du kan.

Om du måste ha pengar snabbt och inte har något annat val än ett SMS lån så skall du ta dig tid att jämföra lån innan du väljer vilket du skall ansöka. Fem minuter på en jämförelsesida kan spara dig hundralappar.

Kreditkort

Kreditkort kan vara ett mycket billigt val om du bara behöver ett kortfristigt lån. Det finns en rad olika kreditkort som ger 30 eller 60 dagars räntefri kredit. Att använda dessa kredit är helt gratis om man betalar tillbaka pengarna inom den avsedda perioden. Så snart man har betalt av skulden kan man utnyttja kreditutrymmet igen med 30 eller 60 nya räntefria dagar. Kreditkort har ett dåligt rykte och ses ofta som en dyr form av kredit men om man använder kreditkort på rätt sätt så kan de vara den absolut bästa typen av kredit. Den finns där när man behöver den, man behöver inte ansöka om ett lån och den kan vara helt gratis.

Om du vill kunna använda detta alternativ skall du ansöka om ett bra kreditkort med 60 räntefria dagar så snart som möjligt så att du har det när du behöver en kredit. När du behöver en kredit är det för sent att ansöka eftersom det ofta kan ta relativt lång tid innan man får sitt nya godkända kort.

Kontokredit

Kontokredit fungerar väldigt mycket som ett kreditkort. Det är en kredit som är godkänd i förväg och som finns på ditt konto och som du kan utnyttja om du behöver extra pengar. Det är mycket vanligt att du kan utnyttja krediten helt gratis så länge du betalar tillbaka pengarna inom 30 dagar. En kontokredit kan vara mycket bra. Det kan ta tid att få en kredit godkänd så om du vill ha en kontokredit så skall du ansöka om en redan idag så att den finns där när du behöver den.

Pantbanken

Pantbanken kan vara ett bra alternativ om du har något av värde som du kan pantsätta. Fördelen med pantbanken är att du inte riskerar att få betalningsanmärkningar om du inte kan betala tillbaka lånet. Om du inte kan betala tillbaka lånet så förlorar du helt enkelt bara äganderätten till det objektet som du pantsatte. Pantbanken säljer din pant för att få tillbaka sina pengar. Om du lånar pengar hos pantbanken så riskerar du med andra ord inte att du får ekonomiska problem senare.

Ett problem med att använda sig av pantbanken är dock att lånetiden är relativt kort och att lånen är relativt dyra att använda sig av om man vill lösa ut sin pant igen.

Privatlån

Privatlån kan vara ett mycket bra alternativ om du behöver ett lån över en längre period och kan vänta några dagar tills lånet är godkänt och pengarna finns på ditt konto. Privatlån är inte snabblån så de är inte ett bra alternativ om du behöver pengarna så snart som möjligt.

Privatlån baseras på din inkomst föregående år och hur mycket du kan låna varierar dramatisk beroende på din inkomst och vilket bolag du väljer. Det finns flera bolag som låter dig låna flera hundra tusen. Minst möjliga belopp som man får låna varierar från 1000 kr till 5000 kr beroende på vilket bolag du väljer. Det kan vara svårt att få ett privatlån om du har betalningsanmärkningar men det finns bolag som är villiga att låna ut pengar trots enstaka betalningsanmärkningar. Du får inte låna om du har alltför många betalningsanmärkningar. Om du har betalningsanmärkningar får du räkna med att betala en högre ränta än du annars skulle göra.